İnsana selamla başlayalım

İnsana selamla başlayalım

Mehmet Sebih Altun 1

Aslında ilk yazıda yazar okuyucuya merhaba der ve okuyucu da dudak büker geçer, içinden “Sadede gel usta” der.

Yine de merhaba.

“İnsan, taksonomik adıyla Homo Sapiens, primatlar takımının büyük insansı maymunlar familyasının Homo cinsinde bulunan tek canlı türü. Anatomik olarak 300.000 yıl önce Afrika’da ortaya çıkmış ve modern davranışlarına 50.000 yıl önce kavuşmuştur” diye yazıyor Vikipedi

Şimdi ben bunu yazdım diye kâfir ilan edilebilirim. Yani mevzu din ve bilim çatışması filan. Oysa ne alaka? Bu tanımı yapan bilim, somut araştırma ve keşifler sonucunda objektif bir tespit yapmaya çalışmış. Öyle ya, bakalım şöyle bir etrafa, doğaya, gökyüzüne, yeryüzüne. Ne görüyoruz? Genelde 4 tip varlık var. Cansız maddeler, bitkiler, hayvanlar ve insanlar. Öyle mi? Ama daha üst katmandan bakınca 2 varlık söz konusu; canlılar ve cansızlar. Ee, canlılar kendi içinde yine 2 tür; otsular ve hayvansılar. İşte insan dediğimiz canlı bu hayvansılar grubunun bir alt türü. Bu anlattıklarımın evrim filanla ilgisi yok; lütfen yanlış anlaşılmasın. Evrim konusuna girip ortalığı evirip çevirmeye lüzum yok yani.

Hayvansılar dedik ya, bunların yüzlerce alt türü var; karada, havada, denizde, çeşitlik ortamlarda. İşte bu karada olanlar içinde primatlar diye bir grup var ki insan bunlardan bir alt türün adı. Düşünsene sayın okur, yaklaşık 2 milyon tespit edilmiş canlı türü var. Tür! Her bir tür de kendi içinde yüzler, binler, milyon hatta milyarlarla ifade edilirken, biz insanlar hali hazırda 8 milyara yakın bir nüfusal kalabalığa sahibiz. Evet primatız yani elleri, ayakları olan, hem ot hem et yiyen, beyinleri ve zekaları olan, sosyal davranış sergileyen, falan filan. Daha bir sürü nitelik. Mesela bize en yakın primat şempanze ve bonobo denen maymun çeşitleri.

Ara not: Kişisel görüş ve kanaatim: İnsan herhangi bir primattan evrilmemiştir. Bütün Ana ve Özgün canlı türleri orijinal halde yaratılmıştır.

Bütün bunları neden anlattım, aslında daha da uzatmam lazımdı belki. Neyse.  Biz insanız; yani diğer bütün canlılardan ve aynı türden olduğumuz primatlardan ayrı olarak bir üstün niteliğimiz var: Muhakeme Yeteneği.

Yani düşünmeye bağlı olarak mantıklı davranma. Diğer bütün canlılar içgüdüsel olarak davranırken insan mantığıyla hareket eder. Bu da elbette ki insanı sorumlu kılar. Bu bağlamda mevzuyu hızlı hızlı geçersek, mantık beraberinde hak, adalet, ahlak, inanç, namus, , okuma, yazma, bilim vb. bir sürü evrensel kavram ve değerleri doğurur ve gerektirir. Kısaca insan ahlaklı, namuslu, adaletli, akıllı, hakkaniyetli olur. Bu dediklerimizin hangisi mesela aslanda, koyunda, kargada var? Yok.

Peki bu evrensel değerlere aykırı olan, ahlaksız, zalim, kötü insanlar yok mu? Mesela Hitler neyin nesi?

Valla onlar insan değil belki insansı!..

Faruk Habiboğlu

 Dip Not:

Faruk Habiboğlu kimdir? 1963 Şanlıurfa doğumlu. Uludağ Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi mezunu. Mali Müşavir, Eğitmen, Şair ve Amatör Fotoğrafçı. İstanbul’da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu