Şeyhanlı aşireti

Milli Mücadele tarihimizde önemli bir yeri olan 11 Nisan Urfa'nın Kurtuluşunda istiklal Madalyalı.

Şeyhanlı aşireti

Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru, 11 Ekim 1918’de Halep işgal edilmişti. İngilizlerin Halep’i işgal etmeleriyle yakında Urfa’nın da işgal edileceği söylentileri yayılmaya başladı. Bu söylentiler Urfa halkı üzerinde büyük bir etki yapmış ve herkesi heyecana sevk etmişti. Bütün Urfa halkı Anadolu’nun diğer işgale aday şehir ve kasabaları gibi sessiz bir bekleyiş ve üzüntü içindeydi.

İşte Urfa’da ilk millî teşkilâtın kurulması ve Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti’nin kuruluş çalışmaları bu tarihlere dayanmaktadır. Çünkü teşkilâtlanma çalışma ve çabaları bu tarihten sonra gizlice sürdürülmeye başlanmıştır. Mütarekeden kısa bir süre sonra Musul’un işgal edilmesi üzerine 6. Ordu bölgesinde hudut ihlâllerinin meydana gelmesiyle bütün ordu sorumluluk bölgesinin işgal edilebileceğini düşünen Ali İhsan Paşa (Sabis), bu ihtimale karşı tedbirler almak üzere harekete geçti.

Güneydoğu Anadolu vilâyetlerinin işgaline bahane hazırlayıp, imkân verilmemesi için valilik ve mutasarrıflıklarla ilişki kuran Ali İhsan Paşa, İngiliz ilerlemesinin önüne geçilemediği takdirde bu yörede sivil bir direnişi teşvik maksadıyla bazı görüşmelerde bulundu.Urfa civarındaki aşiretlerden önemli bir kısmı ile temasa geçen Urfa Müdafaayı Hukuk Cemiyeti, ŞEYHANLI aşiretİ, Düğerli, Badıllı ve Milli aşiretleriyle teması sağlayarak, Burada yeri gelmişken vurgulamak istiyorum. Urfa Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal Paşa’nın destek ve moral veren telgraflarıyla, Urfadaki Jandarma Komutanlığı’nın halkı örgütlemesi ve savaş taktiği vermesiyle, Urfa halkının, Kırvar, Bucak, ızol, şeyhanlı, Karahanlı, Kuran, Karakeçili, Badıllı aşiretlerinin mücahitleriyle, kısacası askeriyle, şehirlisiyle, aşiretlisiyle Türk Bayrağı’nı emperyalistlere çiğnetmeme, yere düşürmeme, ezanımızı susturmama savaşıdır. aşiretlerle beraber millî amaç uğrunda birleşmelerini sağlamıştı. Sadece çok ufak iki aşiret bu birleşmenin dışında kalmıştı.

Yapılan çalışmalar ve Urfa’da yeniden oluşturulan birlik, bu birliğin verdiği güç ile Ali Saip millî ayaklanma gününü de arkadaşlarıyla kararlaştırmış ve neticeyi Mustafa Kemal Paşa’ya bildirmiştir. Fakat bilindiği gibi, Fransızların tazyiki ile Ali Saip de Urfa1 dan ayrılmak zorunda kalmış ve 15 Ocak 1920’de yapılması plânlanan ayaklanma gerçekleştirilememiştir. 23 günlük gecikmeden sonra, 8/9 Şubat gecesi millî kuvvetler Urfa’ya girebilmiştir.
İşgallerle birlikte Urfa ve Urfalıların cesaret, azim, fedakârlık, mücadele ve vatanseverliği, milletimizce büyük bir takdir ve alâka ile takip edilmiştir. Urfa ve yöresinin işgali, birvücut olan bütün Anadolu’da hissedilmiş; çeşitli şehir, kuruluş ve kişilerce işgal hareketleri, nefret ve şiddetle protesto edilerek kınanmıştır.

Eskiden kalanlar ve kırsal kesimin göç sonucu boşalan geniş alanlarına 17. yüzyıldan itibaren yapılan iskânlarla yerleştirilen aşiretler ise 20. yüzyıla kimliklerini koruyarak girdiler. Urfa’nın Fransız işgalinden kurtuluşuna tamamına yakın bir oranla katılıp destek veren aşiretlerin reisleri, ŞANLIURFANIN KURTULUŞUNA ortak mücadele etmişlerdir.ruhları şad olsun..Köylüsüyle, kentlisiyle tüm ŞanlıUrfalıların Kurtuluş Bayramını kutluyorum.
Dünya Seyyid ve Şerifleri Topluluğu Başkani Mustafa Çiçekli

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu