Harran Üniversitesi 7,5 Milyon Tasarruf Etti

Bilimin ışığında gelişimini sürdürmekte olan ve bilimin gelişimine referans değerler katan Harran Üniversitesini, güneş artık gece de aydınlatacak.

hru 1

Harran Üniversitesi bünyesinde, Tıp Fakültesi Hastanesinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere 2018 yılında tesis edilip Kasım 2018 yılında devreye alınan 5 MWe gücündeki güneş enerji santrali, kurulduğu günden bu yana geçen 22 aylık süreçte 13,5 GWh (gigaWatt) elektrik üreterek üniversite bütçesine 8 Milyon 428 bin TL kazanç sağlamıştır. 

Öztüketime dayalı üretim gerçekleştiren santralin eski mevzuat hükümlerince kısıtlanan üretim üst limiti nedeniyle bu güne kadar % 53’lük bir kapasite kullanım oranıyla işletilebilmiştir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca değiştirilen ilgili yönetmelik kapsamında Kamu Kurumlarına sağlanan tüketim fazlası üretim gerçekleştirme, mahsuplaşma ve satış imkanı ile birlikte, Üniversitemiz Güneş Enerjisi Santrali’nin sözleşmeleri yenilenmiş ve 15 Eylül 2020 tarihi itibariyle tam kapasite ile üretime geçişi sağlanmıştır. Sağlanan bu gelişme ile, sistemin yıllık asgari %90 kapasite kullanım oranıyla çalıştırılması, yıllık 6 GWe olan üretimin 10 GWe seviyesine çıkarılması ve böylelikle yıllık 7.5 Milyon TL tasarruf sağlanması hedeflenmektedir. 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi’nin sadece gündüz saatlerindeki enerji ihtiyacını karşılamakta olan santralin gece tüketimi ile mahsuplaşma sağlanmış ve olası bir tüketim fazlası enerjinin satışına imkan sağlanarak Kamu Kurumlarına örnek olacak bir model oluşturulmuştur. Ayrıca, tesiste kullanılan %19 verimlilikteki monokristal fotovoltaik paneller, oluşturulan güvenlik, haberleşme, otomatik performans analiz ve izleme alt yapıları ile; güneş enerjisi santrallerinin doğru projelendirmesi, teknoloji seçimlerindeki başarı, kurulum ve işletme süreçlerinde izlenen çalışılmış bir yol haritası ile 4 yıl gibi kısa bir sürede amortismanının gerçekleştirilebileceği öngörülmüştür. Tesis, bölgemizde ve ülkemizde gerçekleştirilecek olan yenilenebilir enerji yatırımları için başarılı bir örnek teşkil etmekle birlikte, üniversite-yatırımcı danışma mekanizmasına katkı sağlayacak ve ülkenin ilgili alanda kalifiye personel ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulmuş bir canlı eğitim laboratuvarı niteliği taşımaktadır.

İlgili sürecin teknik ve idari işlemlerini yürüten GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi araştırmacıları başta olmak üzere Üniversite ve Hastane yetkililerine teşekkür ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu