Urfa milletvekillerinin meclisteki 5 yıllık Genel Kurul konuşma performansı

En az konuşan isimler ise, ant içme dahil ikişer konuşmayla yetinen İbrahim Halil Yıldız ile vekillikten istifa eden Ahmet Eşref Fakıbaba oldu.

Urfa milletvekillerinin meclisteki 5 yıllık Genel Kurul konuşma performansı

24 Haziran 2018’de başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27’nci Yasama Dönemi, 7 Nisan’da yapılan son oturum ile sona erdi. Bu dönem boyunca milletvekillerin mecliste gösterdikleri performans birçok defa merak konusu oldu.

Yapılan araştırmaya göre, 27’nci Yasama Dönemi boyunca Urfa milletvekilleri arasında Genel Kurul’a hitaben yapılan konuşmalarda en çok söz alan isim HDP’li Ömer Öcalan olduğu görülüyor. Genel Kurul’a en az hitap eden milletvekilleri ise, AK Partili İbrahim Halil Yıldız ile milletvekilliğinden istifa eden Ahmet Eşref Fakıbaba oldu.

 

ANT İÇME DIŞINDA SADECE BİR KERE KONUŞTULAR

 

Urfa’yı 8 milletvekili ile TBMM’de temsil eden AK Parti milletvekillerinden Halil İbrahim Yıldız ile 26 Ekim 2022’de hem AK Parti’den hem de milletvekilliğinden istifa eden Ahmet Eşref Fakıbaba, ant içme dışında sadece birer defa söz aldı. Yıldız, 24 Temmuz 2018’de HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Şenyaşar ailesi ile ilgili olarak kendisine sataşmasına cevap vermek için Genel Kurul’a hitap etti. Fakıbaba ise, 30 Ekim 2018’de Mersin Milletvekili Behiç Çelik’in 6 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili İYİ Parti Grubu adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklamasına karşılık olarak konuştu.

AK Parti’nin diğer Urfa milletvekillerinden Mehmet Ali Cevheri ile Halil Özcan, ant içme ile birlikte beşer defa söz hakkı alırken, Ahmet Akay ant içme dahil 7 defa, Mehmet Kasım Gülpınar ise ant içme dahil Genel Kurul’a 10 defa hitap etti.

AK Parti’nin diğer milletvekilleri Halil Özşavlı ile Zemzem Gülender Açalan’ın performansına bakıldığında ise, Özşavlı’nın ant içme dahil 27 kere, Açalan’ın ise 39 kere söz alıp Genel Kurul’a hitap ettiği meclis kayıtlarında geçiyor.

 

82 KERE İLE EN ÇOK KONUŞAN İSİM ÖMER ÖCALAN

 

Urfa’dan TBMM’ye 4 milletvekili gönderen Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçilmiş isimlerinin Genel Kurul’da en aktif vekiller olduğu söylenebilir. Genel Kurul’a hitap etme oranı açısından en yüksek performansı, ant içmeyle birlikte 82 kere konuşan Ömer Öcalan gösterdi. Hem kendi partisinin hem de diğer partilerin meclisteki Urfa temsilcilerinin rekorunu kıran Öcalan, gerek gündem ve gündem dışı konularda, gerekse kanun teklifleri görüşmelerinde birçok konuda söz aldı.

HDP’nin diğer isimlerinden Ayşe Sürücü ant içme dahil 58 kere söz hakkı alırken, Nusrettin Maçin ise, 28 kere Genel Kurul’a hitaben konuştu. Urfalı iki kadın vekilden biri olan Sürücü, konuşmalarını kadın ve çocuk hakları, DEDAŞ’ın Urfa’daki uygulamaları, kentteki sağlık sorunları, Urfalı mevsimlik tarım işçilerinin sorunları ile kentteki silahlı kavgalar gibi konulara ayırdı.

Mecliste Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi olan HDP’li Maçin de, daha çok tarım ve çiftçilerin sorunlarına değinen konuşmalar yaptı.

TBMM Grup Başkanvekili olan HDP’li Nimetullah Erdoğmuş’un ise, ant içme dahil 66 konuşma yaptığı görülüyor. Ancak sadece bir konuşmasını Urfa’ya ayırdı ve bunda da Urfa’daki seçim güvenliğine değindi.

 

MHP VEKİLİ ÖZYAVUZ 40 KERE SÖZ HAKKI ALDI

 

Urfa’dan TBMM’ye bir milletvekili gönderen Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Urfa temsilcisi İbrahim Özyavuz’a bakıldığında, AK Partili milletvekillerinin üstünde bir performans sergileyip 40 kere söz aldığı görülüyor.

 

CHP’Lİ AYDINLIK KONUŞMALARINDA KENTİN TEMEL SORUNLARINA DEĞİNDİ

 

MHP gibi Urfa’yı tek milletvekili ile mecliste temsil eden Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçilmiş ismi Aziz Aydınlık da, ant içme dahil 41 kere söz alıp Genel Kurul’a hitap eden bir isim. Aydınlık, yaptığı konuşmalarda temsil ettiği kentin sağlık kurumları ve çalışanları, tarım ve çiftçi, altyapı ve kanalizasyon, DEDAŞ uygulamaları, su ve doğalgaz gibi temel sorunlarını dile getirdi.

27’nci Yasama Dönemi’nde Urfa’yı temsil eden isimlerin Genel Kurul performansı böyleyken, bunun 14 Mayıs genel seçimlerde seçmen davranışına ve seçilecek milletvekili isimlerin meclisteki durumuna nasıl etki edeceği merak konusu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu