Kış aylarının doğal lezzetleri tarihi çarşıları süslemeye başladı

Şanlıurfa'da sonbaharın gelişiyle renk cümbüşü kurutmalık ürünler Balıklıgöl civarında bulunan tarihi çarşılardaki tezgâhları renklendirmeye başladı.

Kış aylarının doğal lezzetleri tarihi çarşıları süslemeye başladı

Şanlıurfa’da baharat, kurutmalık ve yöresel lezzetlerin bulunduğu tarihi çarşılar bölgesindeki iş yerlerinin girişlerine asılan yeni mahsul kurutmalıklar, lezzetinin yanı sıra rengârenk görüntüsüyle de ilgi çekiyor.

Özellikle kış yemeklerinin doğal ürünleri olan kurutmalıklar yaz sıcağında büyük zorluklarla hazırlanıyor. Tarladan hasadı yapılan biber, patlıcan ve acurlar yöre kadınları tarafından içleri oyulduktan sonra iplere geçirilip birkaç gün boyunca güneşte bekletiliyor. Kurutulan ürünler böylelikle kış tüketimi için hazır hale getiriliyor.

 

BAĞDAKİ BİR PATLICAN 1 LİRA

 

Geçen yıla nazaran bu yıl tarlalarda az ekilen kurutmalık ürünlerin fiyatları bu yıl önceki seneye göre en az ikiye katladı. geçen yıl 20 liraya satılan kurutmalık bağı, bu yıl 50 liradan başlıyor. Bir bağda 50 adet bulunan kurutmalıklar bir tanesi ortalama 1 liraya geliyor.

 

KÖPRÜBAŞI: KİLOĞRAMI 700 LİRA 

 

Tarihi çarşılar bölgesinde uzun yılladır esnaflık yapan ahmet köprübaşı, kurutmalık ürünlere ilginin şimdiden başladığını söyledi. türkiye’nin her yerinden sipariş aldıklarını belirten köprübaşı, şunları söyledi:

“Kurutmalıkları kargoyla dışarıya gönderiyoruz. sezon başı zaten ürünler taze. türkiye’nin her yerinden kurutmalığa talep var. kurutmalıkların fiyatları geçen seneye göre yüksek. geçen yıl yaş biberlerin fiyatı 2 lira idi. Bu sene isotun fiyatı 15 lira. geçen seneye göre ürünlerde bayağı bir artış oldu. Patlıcan 50 adet, ipliğiyle 60 lira. bamya ise kilogramı 700 lira civarında. bamyanın taneleri ne kadar küçük olursa fiyatı da o kadar artıyor.”

Kurutmalıkların bölgede yetişen ürünlerden yapıldığını belirten köprübaşı, “patlıcan, biber ve kabak iplikle 60 lira. Acur ise iplikle 40 lira. kurutmalık kavurmalık biberler kilogramı 200 lira. kış aylarında kurutmalıklarla yemekler yapılıyor, doğal ürünler olduğu için tadı da lezzeti de başka olur. acur dolmasını yiyenler gelip daha fazla acur alıyor. Bunlar hepsi urfa’da yetişiyor” dedi.

 

KARAKURT: HAREKETLİLİK VAR AMA KAZANÇ YOK

 

Esnaflardan Mehmet Karakurt ise kurutmalık ürünlerdeki fiyat artışına dikkati çekti.

“Kurutmalıkların fiyatları halkın alım gücünün çok üstünde” diyen Karakurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hareketlilik var ama kazanç yok. her gün ürünlerin fiyatları arttığı için vatandaşa olumsuz yansıyor. Bu sene de çiftçiler kurutmalık ürünleri az ekti. bunun neticesinde ürün az olunca fiyatlar da pahalı oluyor. Halkında alım gücü giderek düşüyor. Bizim de karımız yok gibi. kurutmalık ürünlerimiz kalitesine göre 50 ile 90 lira arasında değişiyor.”

 

ARSLAN: İKİ YIL ARASINDA ÇOK FARK VAR 

 

Kurutmalık satan esnaflardan Mustafa Arslan da mazot ve işçilik maliyetlerindeki artışın kurutmalıkların fiyatlarını yükselttiğini söyledi.

“Geçen sene 20 liraya sattığımız kurutmalık bağ bu sene 50 lira” diyen Arslan, şunları kaydetti:

“Gıda olan her şey yükseldi, buna bağlı olarak kurutmalıklar da yükseldi. Mazot, işçilik gibi maliyetler arttı. Bamya bayağı pahalı olmuş. kilogramı 500 ile 600 lira civarında. geçen sene ile bu sene arasında çok fark var. Bu sene iş yok, satış olmuyor. Her şeyin fiyatı yükselmiş. insanların alım gücü düşmüş”.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu