GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Harran Üniversitesi tarafından desteklenen projeler kapsamında yürütülen ve Şanlıurfa Hilton Otelinde gerçekleşen programa, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Hançer, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Şanlıurfa ve İlçe Ziraat Odaları başkanları, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
Program açış konuşmalarını, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz ve Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Hançer yaptı.
Açış konuşmalarından sonra “GAP Bölgesinde Dijital Tarım Çözümleri ve GAP Bölgesinde Hassas Tarım Uygulamaları ile Gübre Tasarrufu” konulu panele geçildi. Panel Başkanlığını Harran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu yaptığı panelde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eşref İrget, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şanbayram, Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ve Şanlıurfa Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi sunumlarını gerçekleştirdiler.
“Dijital Tarım Projesi ile ürünlerin dijital ortamda takibinin yapılabilmesi için yapay zekâ tabanlı bir sistem geliştirildi”
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şenbayram koordinatörlüğünde, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Kaya ve Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Doç. Dr. Abdullah Kahriman, Prof. Dr. Ali Fuat Tari, Prof. Dr. Osman Çopur, Prof. Dr. Recep Gündoğan ve Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hadi Süzer’in yer aldığı Dijital Tarım Projesiyle yeni nesil iletişim teknolojileri kullanılarak akıllı sensörlerin ve otonom robotların arazide akıllı tarım araştırma ve uygulamaları için kullanılması sağlanıyor.
Fazla verilen gübrenin bitkiye yarar yerine zarar verdiği gibi fazla sulama da verim düşüklüğü ve çoraklaşmaya neden olmakta. Dijital Tarım uygulamalarında hem doğayı koruyacak hem de girdi miktarını azaltarak sulamada yüzde 45, gübre de yüzde 27 tasarruf sağlanmasını sağlayarak üreticilerin gelirlerinde artış sağlanacak.
Harran Üniversitesi’nde akıllı tarım uygulamaları konusunda kurulan laboratuvarlarda Ziraat Fakültesi, Bilgisayar, Elektronik ve Harita mühendisliği bölümleri ortak çalışmalar yürütüyor. Geliştiren proje ile çiftçiler, arazilerindeki ürüne ait su ve gübre ihtiyacını cep telefonları ve bilgisayar ortamında görebilecek. Geliştirilen projenin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde tüm Türkiye’ye yayılması konusunda çalışmalar sürmekte.