Urfa’da Bulunan Dev Kertenkele Heyecan Yarattı

Şanlıurfa'da nesli tükenme tehlikesi altında olan Çöl Varanı bu sefer Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan TİGEM arazisinde görüntülendi.

URFA VARANI 1

Şanlıurfa’da nesli tükenme tehlikesi altında olan Çöl Varanı bu sefer Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan TİGEM arazisinde görüntülendi. TİGEM’de görülen Çöl Varanı görevli veteriner hekimler tarafından yakalanıp sağlık kontrolünden geçip geçirildi. Çöl Varanı’nın sağlıklı olduğu anlaşıldıktan sonra gerekli kayıt işlemlerinin ardından doğal yaşamına tekrardan bırakıldı.

ÇÖL VARANI NEDİR?

Boyu yaklaşık 1 metre olan çöl varanı, ilk kez Şanlıurfa’da görüntülendi. Bir kertenkeleye göre çok iri olmasından dolayı “dev kertenkele” de deniliyor.

ÇÖL VARANININ YAŞADIĞI YERLER

Çöl varanı (Varanus griseus) çöl ve yarı çöl alanlarda yayılım gösteren bir canlı türüdür. En belirgin özellikleri; dillerinin uzun, ince ve uçlarının çatallı olmasıdır. Sırt bölgesinin rengi genel olarak sarımsı kahverengi ya da grimsi olur. Sırtında koyu kahverengi ya da siyah, enine şeritler bulunur. Gündüzleri aktiftir. Genel olarak diğer küçük kertenkeleler, kemiriciler, avlayabildikleri kuşlar ve sürüngen yumurtalarıyla beslenirler. Ayrıca, toprağı kazabilir ve ağaçlara tırmanabilirler.

Dişiler bir defada 10-12 kadar yumurta bırakabilir. Boyları 100 santimetre (en fazla 130 santimetre) kadar olabilir. Çöl varanı türü Kuzey Afrika’dan Güneybatı Asya’ya, Afganistan, Pakistan ve Kazakistan’a kadar yayılım gösterir. Türkiye’de ise ‘Varanus griseus griseus’ alt türü yaşamaktadır. Bu alt tür, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşamaktadır. Çöl varanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa Birecik, Ceylanpınar ve Şırnak Silopi’de görülmektedir.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu