Urfa’nın Kültürel Mirası Olan Feyzullah Konağında Program

Birecik Barajı gölalanı altında kalmaktan kurtarılan tek mimari eser olan Feyzullah Konağının taşınma hikayesi yapılan programla ele alındı.

Urfa’nın Kültürel Mirası Olan Feyzullah Konağında Program

Harran Üniversitesi 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Şehir Kültürü Araştırmacısı- Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Sabri Kürkçüoğlu, “Feyzullah Efendi Konağı’nın Halfeti’den Osmanbey Kampüsü’ne Taşınma Öyküsü ve Turizm Destinasyon Noktası Olarak Değerlendirilmesi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Tarihi Feyzullah Efendi Konağında gerçekleşen programa, Fakülte Dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, tarih araştırmacıları ve öğrenciler katıldı.
Halfeti’de Birecik Baraj suları altında kalmaktan 2000 yılında kurtarılan, taşınmaz bir kültür varlığı olan ‘Halfeti Feyzullah Efendi Konağı’nın Osmanbey Kampüsü’ne taşınması süreci hakkında bilgiler veren Öğr. Gör. Sabri Kürkçüoğlu, ‘2000 yılının Şubat-Mayıs aylarında taş konak sökülerek 150 km öteye Osmanbey kampüsüne taşındı. 2 yılda yeniden inşa edildi. Bir turizm harikası olan konak, 20 yıldır hizmet vermektedir.

12.000 yıl geçmişe sahip olan tarihin sıfır noktası olarak bilenen Göbeklitepe ne kadar değerli ise Feyzullah Konağı da benim için o kadar anlamlıdır. Çünkü Feyzullah Konağı Halfeti’de su altında kalmaktan kurtarılarak, Osmanbey Yerleşkesine taşındı. Bu çalışmalara çok emek verildi. Konağın taşları mimarlar ve uzmanlar tarafından tek tek sökülerek numaralandırıldı. İçinde bulunduğumuz kampüse inşa edildi. Kültürel mirasımız yeniden hayat buldu. Şanlıurfa’mıza tarihi dokusuyla harika bir şaheser kazandırmış olduk.

Kültür varlıklarımıza sahip çıkmak, korumak ve yaşatmak amacı ile Harran Üniversitesi’nin başlattığı sahiplenme çalışmalarının en önemlilerinden biri olan tarihi “Feyzullah Efendi Konağı” Birecik Barajı gölalanı altında kalmaktan kurtarılan tek mimari eserdir. Bir tarihi eserin bir yerden başka bir yere taşınması eşine az rastlanır bir durumdur.
Şanlıurfa-Mardin yolunun 20. kilometresinde Harran Üniversitesi Kampüsü içinde yer alan bu tarihi konak kültür turlarının gezi programlarında görülmesi gereken bir yapıdır. Şanlıurfa’ya gelen turistler bu yapıyı gezmeli ve taşınma öyküsü için bir mola vermeliler’ diye konuştu.

Program, konukların tarihi konağı gezmesiyle son buldu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu