Urfalı Çocukların Tatilleri

Sivas’ın Ulaş ilçesinde şeker pancarı tarlalarında çapa yapan çocuk tarım işçileri, tatillerini çalışarak geçiriyor.

urfa tarim iscileri

Sivas’ın Ulaş ilçesinde şeker pancarı tarlalarında çapa yapan çocuk tarım işçileri, tatillerini çalışarak geçiriyor.
Korona virüs nedeniyle eğitim ve öğretime erken ara verilince aileleri ile birlikte Şanlıurfa’dan Sivas’a gelen çocuklar, şeker pancarı tarlalarında çalışarak vakit geçiriyor. Küçük yaştaki çocuklar günlük 11 saat çalışma karşılığında 70 lira yevmiye alıyor. Hava sıcaklığının 32 dereceyi bulduğu sıcaklığa rağmen çalışmaya devam eden tarım işçileri, para kazanmak için çalışmaya mecbur olduklarını söylediler.

Şanlıurfa’dan Her Yıl Binlerce İşçi Gidiyor

Kemal Tunç, okulların tatil olmasının üzerine çocukları ile birlikte çalışmaya geldiklerini belirterek, “Çalışmak için geldik. Çoluk, çocuğumla birlikte geldim. 4 kız çocuğum var dördü de yanımda. Sabah 7 akşam 6 olarak çalışıyoruz. Yevmiyemiz 70 lira“ dedi. Roza Tunç isimli genç tarım işçisi kadın, “Osmaniye’den çalışmaya geldik. Zor oluyor ama kolay bir iş yok. Sıcakta çalışıyoruz ama ne yapalım zor durumdayız, çalışıyoruz“ dedi.

Kadın ve Çocuklar Mağdur Oluyor

Şeker pancarı tarlalarında günlük 11 saatlik çalışmayla aile bütçelerine katkı sağlayan çocuklar ise güzel zaman geçirdiklerini söylediler. Şanlıurfa’dan çeşitli illere her yıl binlerce mevsimlik tarım işçisi kötü koşullarda farklı illere çalışmaya gidiyor. bu koşullarda çalışmaya gidenler arasında en fazla kadın ve çocuklar mağdur oluyor. kadınlar sabahtan akşama kadar tarlada çalışırken akşamda geç saatlere kadar ev işleriyle uğraşarak adeta köle gibi çalışmak zorunda kalıyor.

Okul Sırası Yerine Tarlada Çalışıyorlar

her yıl göç eden insanlar arasında çocukların sayısının oldukça fazla olması bölgede eğitim noktasında da sıkıntılara neden oluyor. çocuklar okul sıralarında ders çalışmak yerinde ellerinde çapa kazması ile tarlada çalışmak durumunda kalıyor. bu da onların eğitimlerini düzenli olarak alamamasında ve arkadaşlarından geri kalmalarına neden oluyor. Yaşanan bu olumsuzluklar, Şanlıurfa’da eğitim sıralamasının Türkiye ortalamasının en sonunda olmasına neden oldu.

GAP Projesi ve Ekonomik Adaletsizlik

Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim hakkından yoksun bir şekilde çalışmasına yönelik bazı çalışmalar olduysa da hep başarısızlıkla sonuçlandı. Bu başarısızlığı temel sebebi ise Şanlıurfa’da bir türlü  bitirilemeyen GAP projesi ve ekonomik dengenin sağlanamaması olarak yorumlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu