Urfa’da Zor günler geçiren esnafın umudu Kurban Bayramı

Eski bayramları arar hale gelen esnaf, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bir nebze de olsa işlerinde canlılık yaşanmasını umuyor.

Urfa'da Zor günler geçiren esnafın umudu Kurban Bayramı

Şanlıurfa’da, eskiden bayramlar yaklaştığında çarşılar, pazarlar ve pasajlarda canlılık gözlenirdi. Ancak tablo artık öyle değil. Kentte, Kurban Bayramı’na az bir zaman kala çarşı ve pazarlarda durgunluk hakim.

Ekonomik sorunların yansımalarının görüldüğü çarşıda esnaf, bayram alışverişi ile yüzlerinin güleceğini umuyor. Zor günler geçiren esnaf, Kurban Bayramı öncesi bir nebze de olsa rahat nefes almak istiyor.

KAYA: BİR UMUT BEKLEMİYORUZ

Kent merkezindeki çarşılar bölgesinde, gıda ticaretiyle uğraşan esnaflardan İbrahim Halil Kaya, işlerindeki durgunluğa dikkati çekti.

“Bayram öncesi görüldüğü üzere hareketlilik yok” diyen Kaya, şunları söyledi:

“Esnaf olarak krizin içerisindeyiz. Halk da bu durumu kabul ediyor, devlet de kabul ediyor. Peki bu yaşanan durumun sorumlusu kim? Önce bu sorunun cevabını bulmak gerek. Ben esnaf olarak diyorum ekonominin iyi olmamasının sebebi yüzde 50 halk, yüzde 50’de devlettir. Esnaf olarak yükümüz çok ağırlaştı. Şu andaki durum üst tabakaya yarıyor, alt tabaka daha da geriye gidiyor. Esnaf olarak bugün neyi satıyorsak yarın yerine koyamıyoruz.”

Alım gücü düşen halkın bayram alışverişi yapmasının zor olduğunu vurgulayan Kaya, “Ama bir umut bekliyoruz” dedi.

ÇELİK: BURADA HİÇ BAYRAM HAVASI YOK

Esnaf Recep Çelik’in ise bu bayramdan pek umudu yok.

“Burada hiç bayram havası yok” diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayram öncesi ne alışveriş var ne de o eski kalabalık. Cebimizde para yok ki. Vatandaşta para yok, ürünler de pahalı oldu. Vatandaşın cebine giren paranın iki katı da çıkıyor. Geçim çok zorlaştı. Geçen sene hiç değilse ürünler ucuzdu. Bu yıl her şey pahalı. Hiçbir şey yerinde durmuyor. Bugün aldığını yarın alamıyorsun.”

Önceki senelerde bayram öncesi mal yetiştirmekte zorlandıkları günleri gördüklerini anlatan Çelik, “Geçen bayramlarda, bayrama 20 gün kala yoğunluktan dolayı bir şey yetiştiremedik. Ürünler bitiyordu, biz alıyorduk. Ama şimdi… Bu sene bayram şekeri de satmayacağız çünkü alan yok… Esnaf olarak umudumuz kalmadı. Parası olanın umurunda değil, parası olmayan da böyle ortada kalır” ifadelerini kullandı.

DEMİRKOL: PARA KAZANAMIYORUZ

Giyim sektöründe de iş yerlerinin zor durumda olduğunu belirten esnaf İmam Hüseyin Demirkol, şunları söyledi:

“Çarşı görüldüğü gibi siftah ettiğimiz yok. Yerinde sayıyoruz. Geçmiş dönemlerde buralar insanlardan geçilmiyordu. Şimdi buralar çok sessiz kaldı. Yaptığımız işten zevk almıyoruz, para kazanamıyoruz. Giyim sektöründeki ürünlerin fiyatı da geçen seneye göre 2-3 kat artmış. Mesela geçen sene bir ceket 50 lira iken bu yıl 150 lira oldu. Her yerde böyle durgunluk var. Umut ediyoruz ki her şey eskisi gibi olsun”.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu