Urfa Vergi Dairesinden Vatandaşlara Uyarı

Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanı Seyit TEKİN, Borç yapılandırması için vatandaşlara açıklamada bulundu.

 

Urfa Vergi Dairesi

7256 Sayılı Bazı Alacaklarının yeniden yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında kanunun ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulunarak mükellefleri bilgilendirdi.

Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanı Seyit TEKİN, milyonların merakla beklediği, vergi başta olmak üzere birçok alacağın yeniden yapılandırmasını düzenleyen 7256 sayılı yasanın 17 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe girdiğini söyledi. Bu kadar fazla çeşitte kamu alacağına ilişkin düzenleme içeren ve toplumun hemen her kesimine hitap eden 7256 sayılı kanunu vatandaşlarımıza anlatmak, Kanunun getirdiği avantajlardan onların azami seviyede yararlanmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetlerinin başladığını, Başkanlığımızın tüm personeli ile Kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunduğunu ifade etti.

Vergi Dairesi Başkanı Seyit TEKİN, ’’7256 Sayılı kanunu ile kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı sağlandığını, Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olan ve kanunun yayımlandığı 17.11.2020 tarihi itibariyle kesinleşmiş olup, bu tarihe kadar vadesi geldiği halde ödenmemiş vergi ve diğer borçlara işlenmiş gecikme faizi/zamları yerine yurtiçi üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)

oranında belirlenecek tutarların esas alınarak tahsil edileceğini, böylece bu tutarların yaklaşık % 75 oranında azaltılacağını, Ödemelerin yasaya uygun olarak yapılması durumunda vergi aslına bağlı olan (Vergi Ziyaı cezası ) cezaların tamamen silindiğini, Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ile Özel usulsüzlük cezalarının ise % 50 oranında indirimli olarak tahsil edileceğini’’ ifade etti.

 

PEŞİN ÖDEMEDE BÜYÜK ORANDA İNDİRİM UYGULANACAK

Yapılandırma Kanunu ile mükelleflere sağlanan peşin ödeme avantajına dikkat çeken Tekin, Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde; Katsayı alınmayacağını, Yİ- ÜFE tutarından yüzde 90 oranında indirim yapılacağını, Kanun kapsamındaki idari para cezalarından yüzde 25 oranında indirim yapılacağını belirtti.

Vergi dairesi başkanı Tekin, yapılandırılan alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde ise Kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %50 oranında indirim yapılacağını, Taksitle ödeme seçeneği tercih edilmesi ve birinci taksit süresinde ödendikten sonra geri kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde; Katsayı alınmayacağını, Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 oranında indirim yapılacağını, Kanun kapsamındaki idari para cezalarından yüzde 12,5 oranında indirim yapılacağını, Yapılandırılan alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde ise Kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 25 oranında indirim yapılacağını, ifade etti.

 

İLK 2 TAKSİT ZAMANINDA ÖDENMELİ

Tekin, ’’Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaktır’ dedi.
Ödemeyle ilgili olarak da yine Korona virüs (Covid19) salgınına dikkat çeken Tekin, ödemelerin internet kanalıyla anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartı ile ödenebilmesine imkan verildiğini işaret ederek; mükelleflerin kendi sağlığı için yapılandırılan vergi borçlarını kolaylıkla ve zahmetsizce internet üzerinden ödemeleri hususunda tavsiyede bulundu.

 

BAŞVURUNUZU GECİKTİRMEYİN

Vergi Dairesi Başkanı Seyit Tekin, 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanuna ilişkin her türlü soruya Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 VİMER aracılığıyla cevap alınabileceğini. Ayrıca konuyla ilgili yapılan tüm başvuru ve sorulara vergi dairelerinin en kısa sürede yanıt vereceğini ifade ederek toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte olan bu Yapılandırma Kanunundan yararlanmak için özellikle başvuruları son günlere bırakmanın gerek dairelerimiz de fiziki ortamda oluşabilecek kalabalıkların salgın nedeniyle sağlığımızı riske etmemesi gerekse İnternet/elektronik ortamda oluşabilecek yığılma ve yüklenmelerden mütevellit sorunlarla karşılaşmamak adına bir an önce gecikmeksizin başvuruların yapılması ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu vurguladı.

 

 

BAŞVURU VE ÖDEMELER

Yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen vatandaşların, 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatan Tekin; başvuruların, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden elektronik olarak yapılabileceği gibi vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla da yapılabileceğini, ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan salgın hastalık nedeniyle başvuruların elektronik ortamda yapılmasının salgınla mücadele noktasında çok önemli olduğunun altını çizdi.
Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden birinin tercih edileceğini, yapılandırılan tutarların 2 ayda bir ödenecek şekilde 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebileceğini ve peşin veya ilk taksit ödemelerinin 01 Şubat 2021 (bu tarih dahil) Pazartesi günü bitimine kadar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

GENİŞ KAPSAMLI YAPILANDIRMA YÜRÜRLÜKTE

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 Kasım 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu Kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar dahil idari para cezaları Kanun kapsamda yapılandırılabilecek. YURTKUR’dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin, işletmelerimizin ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Kanun 31 Ağustos 2020 tarihini esas alıyor. Tekin, kanunun 31 Ağustos 2020 tarihini esas aldığını bu tarih ve öncesinde tahakkuk ederek kanunun yayımı tarihi itibariyle kesinleşmiş olan ve kanunun yayım tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan borçların kapsama alındığını kaydetti. Vergi dairesi başkanı Seyit Tekin, motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahiplerinin de taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabileceklerini de kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu