Urfa Tabip Odasından İşçi Ölümlerine Tepki

Şanlıurfa Tabip Odası, son günlerde yaşanan işçi ölümleri hakkıda “İşçi cinayetleri politiktir” başlıklı bir kamuoyu ve basın açıklaması yaptı.

B0BBFD55 7922 419F B64D 0EF60B93EB67
Şanlıurfa Tabip Odası, kentte son günlerde yaşanan işçi ölümlerine dikkati çektiği açıklamasında yaşanan kayıplarda sorumluların işverenler ve hizmet yürütücüler olduğunu ileri sürdü.

ŞANLIURFA- Şanlıurfa Tabip Odası, kentte sadece temmuz ayında 7 işçinin iş kazalarında hayatını kaybetmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

 Odanın İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, son iki günde, Birecik’te Müslüm Karaoğlan’ın inşaatta üzerine demir düşmesi sonucu, Karaköprü’de de Celal Cin’in inşaatın 4. katından düşerek hayatlarını kaybettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “taşeronlaştırma, özelleştirme, sendikasızlaştırma, denetimsizlik, esnek istihdam politikaları, kayıt dışı çalışmaya izin veren anlayış nedeniyle” kentte iş cinayetlerinin artarak devam ettiği belirtildi.

“TEMMUZ AYINDA 7 İŞÇİMİZİ İŞ KAZALARINDA KAYBETTİK”

Kentte yaşanan işçi ölümlerinin tesadüf olmadığı iddia edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa’da temmuz ayında 7 işçimizi iş kazalarında kaybettik. İlimiz de giderek artan ölümlü iş kazalarının tesadüf olmadığını iyi biliyoruz.  Prosedürleri yerine getirmek adına kağıt üzerinden hizmet vermek bu cinayetlerdeki asıl nedendir. Hizmet veren başta OSGB’ler, iş verenler ve hizmet yürütücüleri yaşanan problemlerden asli sorumlulardır.“

“DEVLETİN VE İŞVERENİN GÖREVİ”

Açıklamada, iş kazaları ve cinayetlerinin sorumlularına yaptırım uygulanması gerektiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Yıllardır önerilerimize ve uyarılarımıza kulak vermeyen yetkilileri bir kez daha uyarıyor; önerilerimizi bir kere daha hatırlatıyoruz; işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, öncelikle devletin ve işverenin görevidir, sorumluluğu yükleyecek kurban arama anlayışına son verilmelidir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu amacına uygun olarak değiştirilmelidir. İş güvenliği uzmanlığı sistemi kamu eliyle sağlanacak şekilde yeniden yapılandırılmalı, hizmetin piyasalaştırılmasına son verilmelidir. Denetim mekanizmaları bağımsız organizasyonlar olarak planlanmalı ve güçlendirilmelidir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu