Türkiye’nin en büyük tarım işletmesinde ‘İvesi koyun’ yetiştiriciliği sürüyor

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi konumundaki TİGEM’e bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde İvesi cinsi koyun yetiştiriciliği devam ediyor.

Türkiye'nin en büyük tarım işletmesinde ‘İvesi koyun’ yetiştiriciliği sürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Şanlıurfa’daki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde bitkisel üretimin yanında hayvancılık faaliyetleri de yapılıyor.

Yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edildiği işletmede yetiştirilen hayvanlardan biri de bölgenin iklimine ve mera şartlarına uyumlu, sütçü özelliğinin yanı sıra et tutumu kapasitesi de yüksek İvesi ırkı koyun.

İşletmede 2017’de damızlık 89 bin 390 İvesi ırkı koyun yetiştirilirken bu rakam 2021’de 104 bini aştı. 2021’de 41 bin 218 baş kuzu üretimi gerçekleşirken, satılan damızlık sayısı ise bin 67 olarak kayıtlara geçti.

İnce fakat sağlam kemik yapılı ve süt tipine uygun olan İvesi ırkı koyunlar orta yapılı bir vücuda sahip. Yağlı kuyrukları olan İvesi koyununun erkekleri ise boynuzlu. Baş rengi kirli sarı ve kahverengi olan koyunların vücudu ise beyaz-krem renkli.

İVESİ KOYUN NEDİR?

Halk arasında Sarıbaş veya Arap koyunu olarak bilinen İvesi koyunu sıcak hava şartları ve kalitesiz mera ortamından en iyi yararlanabilen bir koyun ırkı. Bu koyun ırkının en önemli özelliklerinden birisi sarkık ve uzun kulakları. 16 cm civarında kulak uzunlukları olan bu ırk Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Lübnan, Irak ve İsrail’de yetiştiriliyor.

İvesi koyunu, Türkiye’de toplam koyun popülasyonunun yüzde 3,9’unu oluşturuyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu