Şirketler ve dijital itibar

Şirketler için rakip bir şirketi sabote etmek, yeni bir kavram değil. Ancak her şeyde olduğu gibi rekabet de dijital dünyaya taşındı ve bu kapsamda etik olmayan yöntemler de izlenebiliyor.

SA ALTUN 1

Şirketler için rakip bir şirketi sabote etmek, yeni bir kavram değil. Ancak her şeyde olduğu gibi rekabet de dijital dünyaya taşındı ve bu kapsamda etik olmayan yöntemler de izlenebiliyor.

Bu eylemler, sahte olumsuz içerikli yorumlar ile rakip şirketin ürün ve hizmetleri gözden düşürmekten, web sitesini hacklemeye kadar değişiyor. Yeni bir ankete göre her 5 şirketten 1’i, online mecralarda rakiplerini sabote edici etik olmayan yöntemler uygulayabileceğini söylüyor.

Anketi değerlendiren Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, siber saldırıların kaynağında sadece para kazanmak isteyen hackerlerin değil rakip şirketlerin de olabileceğini belirterek rekabetin dijital mecralara taşındığını, bu durumun gelir ve itibar kaybı gibi oldukça kötü sonuçlara neden olabileceğini söylüyor.

%30’u Rakibinin İtibarını Sarsmayı Hedefliyor

Reboot Digital tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada hangi sektördeki şirketlerin rakiplerine karşı etik olmayan eylemlerde bulunmaya ve hangi yöntemleri kullanmaya daha istekli olduklarını tespit etmek için 1672 işletme sahibi ile bir anket gerçekleştirildi. Ankete göre şirketlerin %81,7’si rakiplerine online mecralarda zarar vermeyi düşünmeyeceklerini söylerken, %18,3’ü ise rakip bir şirketin faaliyetlerini alt üst etmek için etik olmayan bir planı uygulamaktan çekinmeyeceklerini söylüyor.

Ankete katılanların öne sürdükleri nedenlerse oldukça farklı. Anketi yanıtlayanların %30’u rakiplerinin itibarına zarar verme nedeni olarak daha iyi bir ürünü olduğunu öne süren ifadeler kullanırken %18’i ise, rakiplerinin müşteri kaybetmelerini sağlamak amacıyla bu tarz eylemlerde bulunacağını belirtiyor.

İnsan Kaynakları Başı Çekiyor!

Hangi sektörlerin rakibini dijital dünyada sabote etmeye kalkışmasının daha muhtemel olduğu konusunda, işe alım ve İK sektörü %25 ile ilk sırada yer alırken, bunu %22 ile reklam / pazarlama / PR, %20 ile seyahat / turizm ve %19 ile işletme / finans sektörü izliyor. Güzel sanatlar ve tasarım sektörü ise %14 ile onları izliyor.

Bir sabotaj kampanyasında kullanılan potansiyel yöntemler sorulduğunda, anketi yanıtlayanların %57’si popüler inceleme platformlarında sahte incelemeler yayınlamak, %26’sı olumsuz bir kampanya yürütmek ve %14’ü olumsuz bir SEO kampanyası yürütmek şeklinde cevaplıyor. Şirket sahiplerinin yalnızca %3’ü ise rakibini sabote etmek için rakibinin web sitesini hacklemeyi düşündüğünü belirtiyor.

“Dijital Rekabette Önlemini Almayan Şirket Gelir ve İtibar Kaybına Uğrar”

Rekabetin dijital mecralara taşındığını belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, bu kapsamda rakibin ürünü hakkında sahte hesaplarla kötü yorumlar yapmaktan DDoS saldırıları düzenleyip şirketi çalışamaz hale getirmeye kadar birçok farklı yöntemin kullanıldığına dikkat çekiyor.

Birçok şirketin, rakibini iş yapamaz hale getirmenin ve sonuç olarak müşterilerini çalmanın yollarını aradığını söyleyen Barbaros Akkoyunlu, bu nedenle şirketlerin, IT sistemlerini ve verilerini her zamankinden daha fazla korumaları gerektiği ve online itibarlarını doğru bir siber güvenlik politikası ile sağlama almaları gerektiği önerisinde bulunuyor. Akkoyunlu’ya göre dijital dünyadaki rekabette yeterli önlemlerin alınmaması, gelir kaybına ve itibarının zedelenmesine kadar birçok kötü sonuca neden olabilir.

Sahte tatil sitelerine dikkat

Büyük otellerin fotoğraflarını ve adını kullanarak sahte internet siteleri açan siber dolandırıcılar, uygun tatil arayışındaki vatandaşların kredi kartlarını boşaltıyor.

Kampanya ve indirimlerden faydalanmak için internet üzerinden tatil satın almak isteyen vatandaşları uyaran Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, sponsorlu reklamlarla sosyal medya ya da arama motorlarında karşılaşılan uygun fiyatlı otel seçeneklerine temkinli yaklaşılması uyarısında bulunuyor.

Paravan Sitelerle Kandırıyorlar

Siber dolandırıcılar, bilinen büyük otellerin ve seyahat şirketlerinin orijinal internet sitelerinin birebir kopyası siteler açıp arama motorları ve sosyal medya reklamlarını da kullanarak vatandaşların kendilerine yönelmesini sağlıyor. Uygun tatil arayışındaki kullanıcılar, orijinal otellerin siteleri yerine, arama motoru sonuçlarının ilk sırasında gördükleri siber dolandırıcıların açtığı paravan sitelerden işlem yapıyorlar.

Yapılan işlemden sonra kredi kartından sitede belirtilen tutar çekiliyor ve ardından satın alma işlemi yapan kişiye orijinal otelin logosunun yer aldığı dosya da gönderiliyor. Kredi kartına ait tüm bilgileri ele geçiren dolandırıcılar hem kartları kopyalıyor hem de farklı harcamalar yaparak vatandaşların kredi kartını boşaltıyor.

Durumu fark eden kullanıcılar rezervasyon iptali ve para iadesi için oteli aradıklarında ise herhangi bir rezervasyon kaydı yapılmadığı bilgisi veriliyor.

Alev Akkoyunlu: Gerçek Olamayacak Kadar Cazip Tekliflere Temkinli Yaklaşın

Abartılı kampanya ve indirim tekliflerine itibar edilmemesi uyarısında bulunan Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Eğer gördüğünüz bir indirim gerçek olamayacak kadar cazipse, büyük bir olasılıkla gerçek değildir.” ifadelerinde bulunuyor.

Siber dolandırıcıların oldukça iyi bir şekilde rol oynayarak büyük otel isimlerinin ve logolarının kullanıldığı sahte SMS’ler, sosyal medya reklamları, internet siteleri ve e-postalar ile tatile çıkma planları yapan vatandaşları kandırabildiğini belirten Alev Akkoyunlu, “Bazı basit kurallara uyarak ve sevdiklerinizi bilgilendirerek bu tür dolandırıcılıkların kurbanı olmaktan kurtulabilirsiniz.” diyor. Akkoyunlu, “Yazım hataları, yanlış yazılmış e-posta adresleri ve alan adları ile şüpheli bağlantılar, dolandırıcıların kurbanı olmanızı engelleyebilir.

Bir SMS, sosyal medya reklamı, internet sitesi ve e-postanın içeriğinde resmi logoların olması, meşru olduğu anlamına gelmez. Otelin internet sitesinde yer alan numarayı mutlaka arayarak bilgi sahibi olmaya çalışın ve bilgileri, otelin web sitesine manuel bir şekilde girerek kontrol edin.

Özellikle tatil paketi satan acenteleri tercih eden kullanıcıların gidilmesi planlanan tatil köyü ya da otel ile acentenin gerçekten bir iş birlikteliği olup olmadığını oteli arayarak sorgulamaları, bu gibi durumlarda bilinen acentelerden işlem yapmaları gerekiyor.

Ayrıca bu tür dolandırıcılıklardan korunmak istiyorsanız, tüm cihazlarınızda, sizi kimlik avı dolandırıcılığı ve kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilecek bir güvenlik çözümü kullanın.” uyarılarında bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu