Şanlıurfa’nın ‘Acı’ ile imtihanı sürüyor

Tarladan sofraya gelene kadar birçok meşakkatli aşamadan geçen isot, kavurucu sıcaklarla da birleşerek üreticisinin ellerinde tat buluyor.

Şanlıurfa'nın ‘Acı’ ile imtihanı sürüyor

Tadı, rengi ve kokusuyla Şanlıurfa yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan isotta acı telaş başladı. Bahar aylarında ekilen ve hasadı temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başında yapılan biberler, ustaları tarafından birçok aşamadan geçilerek isot haline getiriliyor. Her sabah hal pazarından torba torba getirilen kırmızı biberler işçiler tarafından saplarından ayıklanıp temizleniyor. Temizlenen biberler daha sonra makine yardımıyla parçalara bölünüp torbalar üzerine serilip güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Güneşte kuruduktan sonra çekilerek toz haline yeni ‘pul biber’ haline gelen isot hem baharatçılar hem de sofralarla buluşuyor. Kentte pul biber işiyle uğraşan Mehmet Mermer, “Bu yılda çalışmalarımıza başladık çok şükür. Bu sene biber sezonu güzel gidiyor, ama bu sene fiyatlar biraz ucuz. Biber fiyatları bir buçuk liradan başlıyor 1 lira 70 kuruşa kadar çıkıyor.” dedi.

MERMER: “EMEK VERİYORUZ”

Sıcağın etkisiyle kırmızıya dönen ve apayrı bir lezzete bürünen biberler, her yemekte ayrı bir tat bırakıyor. Biberlerin daha lezzetli olması için çaba sarf edip temiz bir şekilde pul biber elde ettiklerini dile getiren Mermer, “Biberlerin daha lezzetli ve güzel olması için emek veriyoruz. Kendi ellerimizle temizlediğimiz biberleri daha sonra güneşte kurutuyoruz. Siparişe göre hazırlıyoruz biberleri, kimi kırmızı istiyor kimi de siyah pul biber istiyor. Bizde ona göre ayarlıyoruz biberleri.” diye konuştu.

Şanlıurfa'nın ‘Acı’ ile imtihanı sürüyor

“GÜNLÜK 2 TON TEMİZLİYORUZ”

Verilen siparişlere yetişebilmek için işçilerin her bir torbayı 8 liraya ve günlük otalama 2 ton kırmızı biber temizlediklerini belirten Mermer, “İşçiler her bir torbayı 8 liradan temizliyor. Günlük ortalama 2 ton biber temizliyoruz. Ya halden alıyoruz ya da Bozova Yaylak’tan biberleri alıyoruz. Biberler temizlendikten sonra işçi tarafından bizim makinelerimiz var biberleri 5’e bölüyoruz daha çabuk ve güzel kuruması için küf oluşmuyor. Biraz kuruduktan sonra poşetlerin arasına alıyoruz. İsteğe göre de değişebilir. Kimi koyu renk alıyor, kimi açık renk istiyor biberleri. Havalar serin olunca zaten kırmızı renk biber kalmıyor.” şeklinde konuştu.

“BİBER FİYATLARI 40-50 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Bu sene kırmızı biberlerin fiyatının düşük olması nedeniyle pul biber ve biber salçasının fiyatlarının da uygun olduğunu söyleyen Mehmet Mermer, “Yeni mahsul pul biberler çıktı kilosu 40-50 arasında değişiyor. Biber reçeli de 30 liradan satıyoruz.” dedi.

“BİBERİN KIRMIZISI DİYE LATİFE ETTİLER”

Koronavirüs vaka sayısı haritasında tek kırmızı il olarak kalan, yapılan aşı çalışmaları ve tedbirler sonucunda turuncu kategoriye geçebilen Şanlıurfa’da vaka sayıları yüksek olduğu için birçok mecrada tiye alınmıştı. Vaka sayılarının düşüp normal hayata dönemiz için de anne babalara seslenen Mehmet Mermer, “Şanlıurfa’da da latife yapıldı aşılama oranı düşüktü biberin kırmızısı diye latife ettiler ancak kentte aşılanma oranı çok düşük lütfen aşı olmayan herkes aşı olsun. Anne babaları aşı olmayan gençleri aşıya teşvik etsin bir an önce normale dönelim ve artık kırımız renkten kurtulalım bizlerde biber hasadı bittikten sonra bu isottan kurtulalım.” şeklinde konuştu.

BİHA

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu