Şanlıurfa’da Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Eleştirildi

Şanlıurfa’da son zamanlarda başta TOKİ ve Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu İmar Planları ve beraberinde Kentsel Dönüşüm adı altında yapılan uygulamalar eleştirildi…

Şanlıurfa'da Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Eleştirildi

Şanlıurfa Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, yapılan uygulamalarda yeterli ve homojen sosyal donatı alanı tasarlanmadığı belirtildi… Bu durumun planlamada ulaşılabilirlik ilkesini ve mahalle ölçeğinde erişim mesafesi ihlalini doğuracağı ifade edildi…

Açıklamada, “Şehirde yaşamak halkımızı sadece iskan edeceği konuta sahip kılmak değil; sosyal, kültürel, rekreatif, sağlık, eğitim, ibadet alanı ve yeşil alanlar gibi temel kullanım alanlarıyla bir bütündür… Bu bütünü göz ardı etmemiz durumunda uzun vadede karşımıza yaşanabilirliği düşük, bir biriyle bağlantısız, çarpık ve en önemlisi de kimliksiz bir kent yapısı çıkacaktır…” denildi.

Açıklamada, ilgililere yapılan yanlış uygulamalardan bir an önce dönmeleri tavsiye edildi. Şehre yapılacak müdahalelerde; parçacı, birbirinden bağlantısız, müteahhit mantığıyla hazırlanan plan ve projeler yerine; kamu yararı çerçevesinde, modern şehircilik normlarına uygun bütüncül uygulamalara yer verilmesi gerektiği vurgulandı…

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliğiyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden biridir. Bu zenginliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak için kentsel dönüşüm çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Ancak yapılan uygulamalarda bu hedef gözden kaçırılmaktadır.

Yapılan uygulamalarda yeterli ve homojen sosyal donatı alanı tasarlanmamaktadır. Bu durum planlamada ulaşılabilirlik ilkesini ve mahalle ölçeğinde erişim mesafesi ihlalini doğuracaktır…

Ayrıca, yapılan uygulamalarda kamu yararı gözetilmeksizin, müteahhit mantığıyla hazırlanan plan ve projeler hayata geçirilmektedir… Bu durum kentin kimliğinin kaybolmasına ve yaşanabilirliğinin düşmesine neden olacaktır.

İlgililere yaptıkları yanlış uygulamalardan bir an önce dönmelerini tavsiye ediyoruz. Şehre yapılacak müdahalelerde; parçacı, birbirinden bağlantısız, müteahhit mantığıyla hazırlanan plan ve projeler yerine; kamu yararı çerçevesinde, modern şehircilik normlarına uygun bütüncül uygulamalara yer verilmelidir…”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu