Şanlıurfa İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı Gerçekleştirildi

Şanlıurfa İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) oluşturulmasına yönelik koordinasyon toplantılarının ilki, valilik toplantı salonunda yapıldı.

Urfa Risk Azaltma Planı Toplantısı Gerçekleştirildi

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin başkanlığında, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Sabri Çelik, Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Mahmut Sönmez, belediye başkanlıkları, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı, afetlere hazırlıklı olmanın önemini anlatan iki ayrı sunumun gösterilmesiyle başladı.

AFAD Müdürü Mahmut Sönmez’in mevcut durum ve afet yönetim planlarını değerlendirdiği konuşmasının ardından konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, son yıllarda afetlerin sayısının artığını, bunun da hem can hem mal kaybına neden olduğunu söyledi.

2019-2020 yılı karşılaştırması yapıldığında, 2020 yılında Türkiye’de gerçekleşen deprem sayısının yüzde 40’ın üzerinde artış kaydettiğini ifade eden Vali Erin, “Bilim adamlarımız, konunun uzmanları değişen dünya iklimi ile birlikte bu tür doğal hareketlerin devam edeceğini, dolaysıyla bunların etkisini azaltmaya yönelik ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koyuyorlar. Bugüne kadar AFAD başta olmak üzere paydaş kurum kuruluşlar ile kendini ispatlamış olan sivil toplum kuruluşları, afetlere müdahale konusunda ciddi bir eğitim ve tecrübeye sahipler. Ancak bunun daha da geliştirilmesi, önceki yıllarda daha çok müdahale odaklı yapılan planlamaların, artık risk odaklı yapılması gerektiği de ortadadır.

İRAP, bu ihtiyacın bir sonucudur. İl Afet Risk Azaltma Planı olarak tabir ettiğimiz bu planın startını verdik. Üniversitemizin, yerel yönetimlerimizin ve ilgili tüm kurum kuruluşlarımızın katılımıyla, hızlı bir şekilde risk alanlarının tespiti ve risklerin azaltılmasına yönelik çalışmaların kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmesini sağlayacağız.” dedi.

2021 yılında bir taraftan İRAP hazırlanırken bir taraftan da planın pratiğe dönüşeceğini ifade eden Vali Erin, afetlere karşı alınması gereken tedbirler kapsamında toplumu bilinçlendirme faaliyetlerinin yanında her kurumun görev ve sorumluluklarını özümsemesini sağlayacaklarını söyledi.

2021 yılının Afet Eğitim Yılı olacağını hatırlatan Vali Erin, afet eğitiminin toplam nüfusun en az yüzde 60’ına doğrudan verilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Şanlıurfa’da vatandaşlara afetlere hazırlık, afet anında ve sonrasında yapılması gerekenleri benimsetecek şekilde eğitimler verilecek. Herkesin bu kampanya içerisinde yer aldığı ve meseleyi sahiplendiği bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Üniversitemiz bu meseleye akademik ve bilimsel açıdan katkı sunarken, Kaymakamlıklarımız ilçelerindeki bu faaliyetleri denetlemekle sorumludur. Öte yandan yerel yönetimlerimiz olmadan afet planlaması yapmamız, risk tespiti ve eylem planı yapma şansımız yok. Belediyelerimiz, bu işi sahiplenmede en başta gelen kurumlarımızdır. Afet meydana geldiğinde ve gelmeden önce alınacak önlemler, afet anında can kaybının en aza indirilmesiyle ilgili tedbirler, belediye imkân ve kapasitelerinin harekete geçirilmesiyle bunun hazırlanmış planlar çerçevesinde pratiğe dönüştürülmesinin temel uygulayıcı birimleri belediyelerimizdir.” diye konuştu.

Başta deprem olmak üzere doğal afetlerin devam edeceğinin tahmin edildiğini hatırlatan Vali Erin, “Ama bizim hazırlıklı olmamız önemli. 2021 yılı, bu konuda farkındalığın, bilincin en üst seviyeye çıkarıldığı, tüm vatandaşların afetlere karşı hazırlıklı hale getirildiği, yaygın bir şekilde eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir yıl olacak.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu