Kariyer Değişimi Sürecinde Size Yardımcı Olacak 12 Öneri

Bugün sizlerle kariyer değişim sürecinde ayaklarınızın yere basmasını sağlayacak ve size ışık tutacak 12 önerimizi paylaşacağız.

kariyer

İş hayatına atıldığınız günden bu yana çok şey değişmiş olabilir. Çalıştığınız işin sizin için doğru olmadığını düşünüp kariyer değişikliği yapmak isteyebilirsiniz. Kariyer değişimi süreci korkutucu gibi görünse de; doğru adımlar atarak kolaylıkla altından kalkabileceğiniz bir süreçtir. Bugün sizlerle kariyer değişim sürecinde ayaklarınızın yere basmasını sağlayacak ve size ışık tutacak 12 önerimizi paylaşacağız.

Kendinize Zaman Tanıyın

Kariyer değişimi sürecinde en çok dikkat edeceğiniz konulardan birisi aceleci olmamaktır. Bu konuyu detaylı bir şekilde düşünüp araştırma yapacak kadar vakti kendinize ayırmanız gerekecektir. Ani bir kararla yapacağınız kariyer değişikliği sizi hayal ettiğiniz sonuçlara ulaştırmayabilir. Bu nedenle ister kariyer değişimi yapmak için işten ayrılmış olun ister kariyer değişimi yapmayı hala hayata geçirmemiş olun; kendinize mutlaka zaman ayırın.

İşi Neden Bıraktığınızı Düşünün

Kariyer değişimi için işinizi bıraktınız ya da bırakacaksınız diyelim. Burada önemli noktalardan birisi işi neden bıraktığınızı kendinize sormak olacaktır. İşi bırakma nedenlerinizi bilirseniz; ileride bu nedenleri beraberinde getirecek iş ilanları ile vakit kaybetmemenizi sağlayacaktır. Bu nedenle mutlaka zaman ayırın ve işten ayrılma nedeninizi düşünün.

Sebeplerinizi Sıralayın

İşten ayrılma nedeninizin yanı sıra aynı zamanda neden kariyer değişikliği yapmak istediğinizi de kendinize sormanızı öneririz. Böylelikle kariyer değişimi yapmaya sizi iten nedenlerin ve motivasyonunuzun farkında olursunuz. Bu nedenleri düşünerek mutlaka bir liste çıkarın. Bu liste yeni işinizi ararken her zaman yanınızda olsun. Böylelikle motivasyonunuzu kaybetmezsiniz ve sizin için en uygun olan işe ulaşma şansına sahip olursunuz.

Yeni Kariyer Opsiyonları Belirleyin

İşten ayrılma sebeplerinizi tespit ettikten sonra kariyer değişimi sürecinizi doğru bir şekilde yönetmek için kendinize kariyer opsiyonları belirlemeniz gerekecektir. Kariyer opsiyonlarınızı belirlerken iş pozisyonlarının avantajlarını, çalışma koşullarını, ortalama maaş bilgileri gibi bilgileri kendinize referans alın. Böylelikle sizin için en uygun olan iş pozisyonlarını tespit edebilirsiniz. Her geçen gün yeni iş pozisyonları yayınlandığından iş opsiyonlarınızı belirlerken güncel iş ilanlarıincelemenizi öneririz.

Belirlediğiniz Kariyer Opsiyonları Hakkında Detaylı Araştırma Yapın

İş ilanlarını detaylı bir şekilde inceleyip bilgi edindikten sonra yapmanız gereken şey iş ilanlarını karşılaştırabileceğiniz bir liste hazırlamak olacaktır. Kariyer opsiyonları hakkında meslek sahibi olanların yorumlarından iş tanımına kadar geniş bir perspektifte iş olanaklarını kıyaslayın. Bu kıyaslamanın ardından sizin için en uygun olan birkaç iş pozisyonunu tespit edin.

Meslek Kursları İle Kendinizi Geliştirin

Kariyer değişikliği yapmayı düşünüyorsanız; burada karşınıza çıkan en temel sorunlardan birisi yeni iş alanıyla ilgili bilgi ve tecrübe eksikliği olacaktır. Bu bilgi ve tecrübe eksikliğinin önüne geçmek ve yeni işinize kendinizi hazırlamak için meslek kurslarına kaydolabilirsiniz. Hem online hem de kurs merkezlerinde sunulan meslek kursları ile kariyer değişikliğinize kendinizi hazırlayabilirsiniz.

İş Ağınızı Geliştirin; Profesyonellerden Tavsiye Alın

Kariyer değişikliği yaparken size en çok yardımcı olacak kişiler arasında network oluşturduğunuz kişiler yer alacaktır. Özellikle yeni kariyer alanıyla ilgili iş tecrübeniz yoksa bu alan hakkında sizi bilgilendirme konusunda size yardımcı olacaklardır. Aynı zamanda iş ağı oluşturduğunuz kişiler kariyer değişikliğiniz için size referans olabilir ya da size iş pozisyonu teklif edilmesini sağlayabilir. Bu nedenle iş ağınızı oluşturmanız ve güçlendirmeniz kariyerinizin her adımında hayati öneme sahiptir. Eğer çalışma hayatınız süresince bir network ağı oluşturmadıysanız; bir an önce iş ağınızı oluşturmanızı öneririz. Bunun için meslektaşlarınızla iletişime geçebilir; seminer ve kongrelere katılabilirsiniz. Yine network etkinliklerine başvuru yapabilir ya da online network oluşturma siteleri de network oluşturma konusunda size yardımcı olacaktır.

Beceri ve Yeteneklerinizi Keşfedin

Kariyer değişikliği yaparken ciddiyetinizi göstermek ve yeni iş pozisyonu için uygun bir aday olduğunuzu göstermek için beceri ve yeteneklerinizi işvereninize göstermeniz gerekecektir. Bu nedenleCV’nizi hazırlarken iş ile ilişkili olan beceri ve yeteneklerinizi sergilemekten çekinmeyin!

Başarılı ve Öne Çıkan Bir CV Hazırlayın

İstediğiniz iş pozisyonuna yerleşebilmek için diğer adayları gölgede bırakan ve öne çıkan bir özgeçmiş ile başvuruda bulunmanız gerekecektir. Başarılı ve öne çıkan bir CV hazırlamak için CV’nizi profesyonel ve kaliteli bir şablonla, gramer ve imla hatası olmayan az ve öz bir anlatımla ele alın. İşe neden uygun olduğunuzu vurgulayın ve özgeçmişinizi parlatın.

Yakınlarınızdan Destek İsteyin

Kariyer değişikliği sürecinizde size manevi destek olmaları için mutlaka yakın çevrenizden destek isteyin. Yakın çevrenizden birisi hiç beklemediğiniz bir iş teklifi ile de gelebilir! Bu nedenle bu süreci tek başınıza atlatmaya çalışmayın. Çevrenizden mutlaka destek alın.

Yavaş Ama Kendinizden Emin Adımlar Atın

Kariyerinizi değiştirme süreciniz tabiki ani bir şekilde gelişebilir. Ancak çoğu zaman bu süreç bir zamana yayılır. Bu zaman aralığında da yavaş ve kesin adımlar atmanız çok önemlidir. Örneğin, eğer kariyer değişikliği için işinizi bırakmayı düşünüyorsanız; yeni iş pozisyonunun sizin için uygun olduğundan emin olmanız gerekir. Bu nedenle bu süreci geniş bir perspektifte ele almaya ve bir sonraki adımınızı düşünerek atmaya özen gösterin.

CV’nizi Mutlaka İş Pozisyonuna Göre Uyarlayın

Kariyer değişikliği yapmak istediğinizde elinizdeki tek özgeçmiş eski işinize başvururken kullandığınız özgeçmiş olacaktır. Bu özgeçmiş de yeni işinizin yeterliklerine cevap vermeyen bir özgeçmiş olacağından; CV’nizi mutlaka başvuracağınız iş ilanlarına göre uyarlamanız gerekir. Başvurduğunuz iş pozisyonu aynı isme sahip olsa da her işverenin çalışanın farklı özellikler beklemektedir. Bu nedenle mevcut iş tanımına göre CV’nizi uyarlamanız gerekecektir. Eğer CV uyarlamanın zor, yorucu ve zaman alıcı bir işlem olduğunu düşünüyorsanız; endişelenmenize hiç gerek yok! Kolay, hızlı ve pratik CV düzenleme imkanı sunan cvmaker sitesinde dakikalar içerisinde profesyonel ve özgün özgeçmişinizi oluşturabilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu