HRÜ’nden Verimsiz Toprakları Verimli Hale Getirme Çalışması

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, bölge çiftçilerine örnek olacak önemli bir projeye daha imza attı.

HRÜ'nden Verimsiz Toprakları Verimli Hale Getirme Çalışması

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Şanlıurfa’da lavanta tarımında uygun tür ve azotlu gübrelemenin verim ve kalite üzerindeki etkisinin belirlenmesi projesi kapsamında önemli bir tıbbi ve aromatik bitki olan Lavanta bitkisi, Harran Üniversitesinde yetiştirilmeye başlandı.

Osmanbey Yerleşkesinde Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri desteğiyle yürütülen proje ile 22 dekar alana 72000 adet lavanta fidesinin dikimi yapıldı.

İki farklı lavanta çeşidi üzerinde ekimi yapılan lavanta bahçesi sayesinde, kaliteyi önemli derecede etkileyen uçucu yağ oran ve verimi ile uçucu yağın içeriği gibi özellikler incelenerek bölgeye ekonomik anlamda kazanç sağlanacak.

Lavanta bitkisini ekim çalışması, demostratif amacı doğrultusunda hem çiftçiler hem de ziraat fakültesi öğrencileri için büyük bir fırsat oluşturdu.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Arslan proje hakkında yapmış olduğu açıklamada; “Lavanta fidelerimiz erken ilkbaharda sürgünler vererek gelişmeye başladı. Çok yıllık olan lavanta bitkisi, ilk iki yıl çiçek vermesine rağmen ekonomik verimleri ancak üçüncü yıldan itibaren alınmaktadır. Lavanta iyi bakım şartlarında 30 yıl rahatlıkla ürün vermektedir.

Kurak ve sıcak koşullara dayanıklı olan lavanta, tarla tarımı için uygun olmayan alanların değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir bitkidir.

Özellikle küçük toprak alanına sahip, aile işletmeleri için birim alandan getirisi yüksek alternatif bir bitki olarak değerlendirilebilir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sulanamayan yamaç ve kıraç arazilerde rahatlıkla yetişebilen lavanta, bölge üreticileri için hem alternatif bir ürün olacak hem de Türkiye’nin yıllık yaklaşık 300 bin dolarlık lavanta uçucu yağı ithalatının azaltılmasına katkı sağlanacaktır. Hatta üretim alanlarının artması durumunda yurt dışına ihracatı bile söz konusu olacaktır.

Lavanta birçok özelliğinden dolayı geniş bir kullanım alanına sahiptir. Güzel kokusu nedeni ile parfümeri ve kozmetik sanayinin yanı sıra, sinir yatıştırıcı ve ağrı giderici özelliklerinden dolayı ilaç sanayinde de geniş ölçüde kullanılmaktadır.

Lavanta bitkisi halk arasında kurutulmuş hali genellikle stres, huzursuzluk, tükenmişlik durumları ve uykusuzluk için kullanılır.

Bir dekar lavanta alanından 100 ila 400 kg lavanta çiçeği elde edilebilmektedir. Kuru lavanta çiçeğinin %5’ini uçucu yağı oluşturmaktadır. Bir kg lavanta uçucu yağının ithal fiyatı ortalama 50 $’dır.

Bir dekar alanın ortalama çiçek verimi 200 kg hesaplanırsa ve %5’i uçucu yağ olarak düşünüldüğünde, toplam 10 kg lavanta uçucu yağı elde edilecek demektir. 10 kg uçucu yağın toplam geliri 500 dolar olmaktadır. Bu günkü kur üzerinden hesaplandığında yaklaşık 8000 Türk lirasına tekabül etmektedir. Bu gelir, kıraç ve yamaç arazilere sahip aile işletmesi olarak üretim yapan üreticiler için oldukça tatminkâr bir gelirdir” diye konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu