HRÜ Hastanesi’nde Obezite Haftası Nedeniyle Stant Açıldı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde Obezite Haftasında obezite tehlikesine ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmek için stant açıldı.

hru hastanesi

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde Obezite Haftasında obezite tehlikesine ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmek için stant açılırken, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren de obezitenin yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi sağlık hizmetinin yanı sıra sağlıklı yaşam için farkındalık oluşturma faaliyetlerini de sürdürüyor. Obezite Haftası dolayısıyla hastanede açılan stantta sağlıklı beslenmenin önemi ve obezitenin getirdiği sağlık sorunlarına dikkat çekiliyor. Hastaneye gelen hastalara, refakatçilere ve personele bilgilendirme yapılarak obezitenin zararları ve sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler aktarılıyor.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren de konuyla ilgili bir açıklama yaparken, obezitenin ilerlemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Mehmet Ali Eren konuyla ilgili şunlara değindi:

“Obezite vücutta aşırı yağ birikmesi sonucu kilo artışı olarak tarif edilebilir. Obeziteye bağlı aşırı kilo mekanik nedenlerle dizlerde kireçlenme ve midede reflü hastalığına neden olabilir. Ayrıca obezite yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve tüm bunlara bağlı kalp damar hastalıklarına yol açmaktadır. Günümüzde tüm dünyada ve ülkemizde hastalıklara bağlı kalıcı sakatlıkların ve ölümün ilk nedeni kalp damar hastalıklarıdır. Bu nedenle obezite ile mücadele hem daha sağlıklı bir yaşam sürdürülmesine hem de yaşam süresinin artmasına yardımcı olur. Kişinin yemek yeme alışkanlığı, günlük fiziksel aktivitesi, sosyal çevresi ve ekonomik durumu obeziteye neden olabilir.

Bazen depresyon gibi duygu durum bozukluklar, uyku bozuklukları ve gece yeme, aşırı yeme gibi davranış bozuklukları obezitenin nedeni olabilmektedir. Bu nedenle obezitesi olan bir kişinin kilo vermek için öncelikle obezite konusunda uzmanlaşmış hekimler tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Böylece obeziteye neden olabilecek sağlık problemleri ortaya konulabilir. Daha sonra varsa altta yatan problemin tedavisi ile birlikte sağlıklı yaşam tarzı önerileri, diyet ve egzersiz tedavileri ve gerekli durumlarda ilaç tedavisi obezitenin temel tedavi şeklini oluşturmaktadır. Ayrıca obez kişilerde kilo kontrolünün sağlanmasının yanı sıra obezitenin neden olduğu diğer sağlık problemlerinin de tedavi edilmesi gerekmektedir.”

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış ise obeziteden korunmada sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitelerin artırılmasının önemli olduğuna dikkat çekerken, “Günümüzde sıklıkla görülen şişmanlık ve şişmanlığa bağlı kronik hastalıklar ile vitamin ve mineral yetersizliklerinin önlenmesi hem birey hem de toplum için önem taşımaktadır. Sağlıklı yaşam biçimi; sağlıklı beslenme ile aktif bir yaşam için arttırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır. Hastanemizde Obezite Haftası dolayısıyla sağlıklı beslenme farkındalığına dikkat çekmek için stant açıldı. Hastanemize gelen hasta ve hasta yakınlarına, personellerimize bilgilendirme yapılıp çeşitli bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Vatandaşlarımızın sağlığını önemsiyoruz ve sağlığa ciddi anlamda zarar veren obeziteye karşı önlem alınması için farkındalık çalışmalarımız devam edecektir” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu