Harran Üniv’nde Yem Üretim Tesisi Hizmete Girdi

Bölgede oldukça yaygın üç bitkinin atıklarıyla besi hayvanlarına verilecek yem sayesinde süt verimi, kalitesi ve canlı ağırlık artışı sağlanacak.

harran üniversitesinde yem üretim tesisi kuruldu

Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Ebrulim Zeytinyağı Fabrikasında yapılan tesis ile, atık ürün aynı zamanda meyve bahçelerinde organik gübre olarak kullanılması da amaçlanıyor.

Proje kapsamında prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun farklı oranlarda hayvanın 24 saatlik besin maddeleri ihtiyacını olabildiğince ekonomik, uygun bir oran ve miktarda karşılayan yem karışımı katılarak süt ve et verimi üzerine etkisinin araştırılması planlanıyor.

Ayrıca kullanılan bu yeni yem maddelerinin hayvan beslemede kullanım durumu aydınlatılacak. Bu amaçla iki farklı deneme planı uygulanacak. Birinci denemede beslenmesini sağlayan yem karışımına farklı oranlarda katılan prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun süt verimi ve süt kalitesindeki etkisi ortaya çıkarılacak.

İkinci denemede ise yem karışımına farklı oranlarda katılan prina, nar kabuğu ve fıstık kabuğunun besi performansı olarak adlandırılan günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma yeteneği üzerine etkisi tanımlanacak.

Son olarak ta atık ürün, toprak kalitesini iyileştirmek için hem tarla bitkileri yetiştiriciliği hem de meyve bahçelerinde organik gübre olarak uygulanabilecek.

Bugün açılışı gerçekleşen tesis sayesinde sıfır atık düşüncesini hayata geçirmiş olacaklarını belirten Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sakar; “Üniversitemiz ve GAP idaresi ile 2013 yılında başlattığımız yolculuğumuz günde on ton kapasiteli zeytin ve zeytinyağı projemize 2015 yılında günde bir ton kapasiteli salamura zeytin yağı projesi, 2016 yılında ise günde 40 ton kapasiteli zeytinyağı projesini ekledik. Şimdi de ‘Muhteşem üç bitki ile Toprak Şenleniyor Kuzular Doyuyor’ projesinin 1. etabıyla karşınızdayız. Bu proje ile çekirdeksiz prina üretimi nar kabuğu yeşil fıstık kabuğu birleşiminden oluşan atomla hem toprak kalitesi hem hayvan yemi olarak kullanımını sağlayacağız ve projenin 4. aşamasında atık olarak değerlendirilen prina, fıstık ve nar kabuğundan oluşan muhteşem atomun toprak kalitesinin ve toprağın verimini arttırmak amacıyla değerlendireceğiz. Bu projeyle sıfır atık umuduyla ve düşüncesi ile prina atığı, fıstık kabuğu ve nar kabuğunun muhteşem gücünü değerlendirmek amacıyla iki yıl sürecek olan projemizi hayata geçirmek amacıyla bugün sizlerle birlikte birinci etabın açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Bundan 7 yıl önce GAP İdaresi ve üniversitemizin desteklediği zeytinyağı üretim tesisini açmıştık ve şu anda açılışını yapmış olduğumuz tesis bu projenin bir devamıdır.

Proje projeyi doğuruyor” diye konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Kaya’nın ardından bir konuşma yapan GAP İdaresi Başkan Vekili Nusret Mutlu; “Zeytin, nar, fıstık üretimi bölgemizde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Harran Üniversitemizde 2013’ten beri zeytin üzerinde yapmış olduğu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

10 ton kapasiteli tesis, 40 tona çıktı. Şimdi de prina deneme sürecine başlandı. Ürettiğimiz ürünlerin atıklarının değerlendirilmesi toprağımızın veriminin arttırılması ve hayvan yemi ihtiyacının karşılanması açısından hayvancılık alanında da katkı sağlayacaktır. Tesisimizin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yatırımlarından dolayı Rektörümüze teşekkür etmek istiyorum diyerek sözlerine başlayan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya; “Rektör Hocamız geldiği günden beri ekibiyle birlikte çok kıymetli projelere imza atıyor. Hocamız sivil toplum kuruluşlarıyla, çiftçilerle ve resmî kurumlarla iş birliği içerisindedir.

Fıstık, nar, zeytin atıklarıyla tarımsal olarak bunları faydalı bir şekle getirilerek hizmete sunulmasından dolayı tebriklerimi sunuyorum. Şanlıurfa Ticaret Borsası olarak her türlü alanda hocamızın yanında yer almaktayız” diye konuştu.

Göreve geldiğinden beri projeci bir yaklaşımla işlere baktığını vurgulayan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Bugün bizim için gerçekten mutlu bir gün. Ebru hocamız 2013’ten beri adım adım en baştan başlayarak tesisi bugünlere getirdi ve bugün de çok önemli bir görev üstlendi.

Üç tane altın ürünümüzün atıklarından faydalanabilmemize yönelik olarak bir çalışma başlattı. Bu tesis zaten vardı. Çok değerli olan zeytinin suyu hem de prinası yapılan bu yeni tesis ile atıkların hepsi birbirinden ayrılacak hem çekirdeği hem suyu hem de yağı ayrı ayrı yerlerde depolanacak.

Yem ve gübre olarak değerlendirilecek. Ayrıca fıstık kabukları da daha sonra değerlendirilecek. Özellikle projeye dahil olan 7 üniversite, kurum, kuruluş ve Harran Üniversitesi’nin 3 fakültesini tebrik ediyorum. Gerçekten bu kayda değer bir gelişmedir. Birlikte çalışma ve kurumlar arası çalışma kültürünün örneği sergilenerek yapılan eserin tüm bölgemize ve Şanlıurfa’mıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Urfa zeytininin, Şanlıurfa turizmine ve gastronomisine yön vereceğini ifade eden Şanlıurfa Vali Vekili Mustafa Akın; “Bundan binlerce yıl evvel zeytin yağını ilk sıkan kişi, bu sıktığı şeyin insanlığın sağlığı için damakta lezzet için nerelere varacağı bilmiyordu. Onun derdi; kandiline koyacağı, gece giderken yolunu aydınlatabileceği bir yağ üretmekti. Binlerce yıl sonra böyle güzel tesisle zeytinyağı yolculuğu farklı boyutlara taşınarak ekonomik fayda ve gelir elde edilmeye başlandı.

Tesisin kurulmasında emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından tesisin açılışına geçildi. Protokol tarafından kurdele kesilerek tesis gezildi. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sakar gelen misafirlere tesisle ilgili bilgiler verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu