Günak; TİGEM’e Bir An Önce İşçi Alımı Yapılmalıdır

Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinden insanların, yurdun çeşitli bölgelerine gidip tarım işçisi olarak çalışmak zorunda kaldığını belirtti.

mehmet gunak

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesinin bulunduğu bölgede Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinden insanların, yurdun çeşitli bölgelerine gidip tarım işçisi olarak çalışmak zorunda kaldığını belirten Şanlıurfa Ticaret  ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Viranşehir Organize Sanayi Müteşebbis Üyesi Mehmet Günak, 1.633.896 dekar araziye sahip Ceylanpınar tarım işletme çiftliği, bölgedeki işsizliğe çözüm olacak potansiyele sahip olduğunu TİGEM’in bu potansiyelinin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Günak, Viranşehir ve Ceylanpınar da yaşanan işsizlik sorununa dikkat çekerek, “Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi olan Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 60 bin dekar alanı suyla buluşturacak yatırımın faaliyete geçmiş olması ile birlikte 60 bin dekar alanı suyla buluşturacak alan ile birlikte  sulanan alan 2020 itibarıyla 673 bin dekara çıkmış oldu. Böylelikle bölgenin kalkınması için çok önemli bir gelişme hayata geçmiş oldu’’ dedi.

İstihdam kapasitesi 8 katına çıkmasına ama işçi alımı yapılmadığını belirten Günak, “Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 2008’de 108 bin dekar arazinin sulanıyor. 2019 itibarıyla sulanan alan büyüklüğü 613 bin dekara yükseldi. Bugün açılışı yapılan 60 bin dekar alanı suyla buluşturacak alan ile birlikte  2020 itibarıyla 673 bin dekara çıkmış bulunmaktadır” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, ‘’Hedefimiz 2023’e kadar 150 bin dekar araziyi daha suyla buluşturmak ve işletme arazisinde 820 bin dekar arazinin sulanmasını sağlamak. 2002’den 2019 yılına kadar Ceylanpınar Tarım İşletmesine sulama, hayvancılık, mekanizasyon ve tarımsal tesis anlamında 721 milyon lira yatırım yapıldı.

Bu yıl yapılacak 80 milyon liralık yatırımla son 18 yılda yapılan yatırım 800 milyon lirayı aştı’ ’sözlerine dikkat çeken Günak, ‘’sn. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin  sözleri ihtidamın 8.katı kapasiteye çıktı anlamı taşımaktadır ama maalesef çalışan sayısında böyle bir yükseliş olmamıştır’ ’şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi, Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 2020 tarihi itibariyle 180 memur, 756 işçi ve 1.915 taşeron eleman olmak üzere toplam 2.851 kişi istihdam edildiğini belirten Günak,’’1985’lerde dahi 10 binlerce kişiye istihdam sağlayan Ceylanpınar tarım işletmesi yıllar geçtikçe istihdam sayısının çok düştüğüne görmekteyiz.

Aslında istihdam potansiyelinin çok yüksek olduğunu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin teyit ettiğini bu kapsamda işsizlik oranının hat safhaya ulaştığı Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinden yurdun çeşitli bölgelerine gidip tarım işçisi olarak çalışanların bu çilesine son vermek için  bir an önce işçi alımı yapılması gerektiğini” ifadelerine yer verdi.

“Tarım ve tarıma dayalı sanayi yatırımına ihtiyaç var” diyen Günak, “Ceylanpınar ve Viranşehir ilçelerinde tarıma dayalı sanayi işletmeleri yatırımlarına ihtiyaç olduğunu bu kapsamda  bölgedeki yüksek işsizlik oranının düşmesi sağlanabilir “ ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu