Cep boş, ikinci el hoş!

Alım gücünün düşmesi, bazı sektörleri durma noktasına getirirken bazı meslek gruplarına olan ilgiyi arttırdı.

Enflasyonda yaşanan artış, her alanda olduğu gibi ayakkabı sektöründe de kendini hissettiriyor. Artan maliyetler ve alım gücünün düşmesi nedeniyle yeni ayakkabı alamayanlar, çözümü ya eski ayakkabıların tamirinde ya da 2. el ayakkabı almakta buluyor. Şanlıurfa’da da ayakkabı fiyatlarındaki artış, tamiri ve ikinci el ayakkabı satışlarını artırdı.

2023 10 alim gucu dustu isler acildi Ekonomideki dalgalanmalar, alım gücünün düşmesi, bazı sektörleri durma noktasına getirirken bazı meslek gruplarına olan ilgiyi arttırdı.

Son dönemlerde talep edilen sektörlerden biri de ayakkabı tamiri ve ikinci el ayakkabı satışı.

Artan fiyatlar karşısında vatandaşlar ekonomik sıkıntı nedeniyle yeni ürün almak yerine, mevcut ayakkabılarını tadilat ettirerek olabildiğince kullanmaya çalışıyor veya ikinci el ayakkabı satan dükkanlardan alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Son aylarda oldukça artan bu tercih, ikinci el ayakkabıcıların işlerini yoğunlaştırdı.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde tarihi çarşılar bölgesinde ikinci el ayakkabı satışı ve tamiri yapan esnaf, vatandaşların yüksek fiyatlı ayakkabı almak yerine çözümü ayakkabılarını tamir ettirmekte veya ikinci el ayakkabı almakta bulduğunu kaydetti.

Çarşıda yaklaşık yarım asırdır esnaflık yapan Mustafa Sürer, son zamanlarda işlerinde çok ciddi artışlar yaşandığını söyledi.

SÜRER: ARTIK MEMURLAR DA GELİYOR

Vatandaşın alım gücünün olmadığını, bu yüzden ayakkabısını tamire getirdiğini söyleyen Sürer, şöyle konuştu:

“Ayakkabı dikim, tamir ve satışını yapıyorum. Ayakkabı fiyatlarının yükselmesi bizim işleri arttırdı. Eskiye nazaran işlerimiz bayağı farklılık gösterdi. Ayakkabı tamir fiyatları normal, yüksek değil. Çok cüzi bir fiyatla yapıyoruz. Çünkü yüksek olsa adam gider ayakkabı alır, neden dikime getirsin? Ayakkabıya bir pençe vurmamız 50 TL. Malzeme fiyatlarımız arttı ama biz yine aynı fiyattan yapıyoruz. Milletin yapmaya gücü yok. Artık vatandaş bütün çarşıyı geziyor, 1 TL ucuzunu buldu mu oradan yaptırıyor. Artık sadece asgari ücretliler değil memurlar da geliyor. Bakın en düşük kalite ayakkabı satıyoruz. 150 TL’den başlıyor, vatandaş onu bile alırken artık yoğun bir pazarlığa giriyor.”

“VATANDAŞ SIFIR AYAKKABIYA YAKLAŞAMIYOR”

Uzun yıllardır çarşıda ikinci el ve defolu ayakkabı satan ismini vermek isteyen diğer esnaf ise, ikinci el ayakkabı satışlarına rağbetin arttığını söyledi.

Vatandaşın mağazadaki ayakkabılara yaklaşamadığını söyleyen Esnaf, şunları ifade etti:

“Çocukluğumdan beri bu çarşıdayım. Sıfır ve ikinci el ayakkabı satıyorum. Ben gidiyorum ayakkabıları fabrikadan geri dönüşüm ve defolu olarak toptan alıp, burada dükkanımda satıyorum. Her kesimden insan geliyor buraya. Memurlar da geliyor. Çünkü mağazada 2 bin 500 TL olan ayakkabı burada 500 TL. Sıfıra yaklaşılmıyor zaten. 2 bin liradan başlıyor, 5 bin liralara kadar çıkıyor.”

İKİNCİ EL VE DEFOLU AYAKABILAR 400 TL’DEN BAŞLIYOR

Esnaf, sıfır ayakkabı ile ikinci el ve defolu ayakkabı arasında fahiş fiyat farkının olduğunu belirtti.

“Bugün memuru gelip buradan alışveriş yapıyorsa, maalesef durum çok çok kötüdür” diyen esnaf, şöyle konuştu:

İkinci el ürünlerimiz kalitesine göre 400 TL’den başlıyor, bin TL’ye kadar gidiyor. Geçen yıla göre fiyatlar çok yükseldi. Şöyle bir örnek vereyim, geçen yıl 400 TL’ye sattığım ayakkabı bu sene 1000 TL.  Fiyatlar yüksek, gücü yeten defolu veya geri dönüşüm ürünlerden alıyor, gücü yetmeyen de ikinci el ayakkabı alıyor. Vatandaş haklı, şimdi 2 bin 500-3 bin TL nerede, 500-600 TL nerede. Fiyatlar gerçekten çok yüksek”.

 BİHA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu