Açanal, 87 Sene Önce Verilen Hakkı Ak Parti Verdi Dedi

Ak Parti’li Zemzem Gülender Açanal, kadınların Ak Parti sayesinde seçilme hakkı elde ettiğini söyledi.

Urfa milletvekili dünya eczacılık günü için özel mesaj yayınladı
Haliliye Belediyesi, “Kadınların Emeği El Sergisi” açılışını gerçekleştirdi. Açılışa bir çok Urfalı bürokrat katıldı. Kadınların emeklerinin yer aldığı sergide konuşma yapan Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, skandal bir konuşmaya imza attı.

Seçme Seçilme Hakkını Ak Parti Verdi

Açanal, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara seçme ve seçilme hakkının kazandırmasından bir haber olarak, kadınlara bu hakkın Ak Parti tarafından verildiğini belirtti.
2001’den sonra kadınlar seçme seçilme hakkına sahip oldu.

Açanal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Dönüp kadınlar konusuna baktığımızda 2001’den sonra kadınlar için bir milat yazıldı. Öyle bir milat ki soysal hayatta, siyasette, kamuda, bürokraside olmayan kadınlar ilk olarak seçilme hakkını elde etti. Partimiz sayesinde…”

Açanal Tarihimizi Bilmiyoru

Açanal’ın bu konuşması sosyal medyada gündeme düştü. Kullanıcılar “Açanal, ya tarih bilmiyor ya da milletle dalga geçiyor.” İfadelerine yer verdi. Sayın Açanal’ın durumdan bir haber olduğunu ve asıl seçme seçilme hakkının ne zaman ve kim tarafından verildiğini bilmesi adına Türkiye’de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi” ile ilgili küçük bir bilgilendirme yazısı ekliyoruz. Keyifli okumalar…

 

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Ne Zaman Verildi

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi ile ilgili gerekli yasal değişiklik 1934 yılında Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu gerçekleşti. Öneri, 5 Aralık 1934’te Mecliste görüşüldü. Yapılan oylamada, 317 üyeli Meclis’te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla değişiklik önerisi kabul edildi. Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Bu anayasa değişiklikleri çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanunu (Milletvekili Seçimi Kanunu)’nda 11 Aralık 1934’te yapılan değişiklikler sonucu anayasada tanınan haklar seçim kanunuyla da düzenlendi.

Yasanın çıkmasının ardından 7 Aralık 1934’te, Türk Kadınlar Birliği İstanbul’da Beyazıt Meydanı’nda büyük bir kutlama mitingi ve Beyazıt’tan Taksim’e bir yürüyüş düzenledi.

Kadınların katıldığı ilk genel seçimler

Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimleridir. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi. 1936 yılı başında boşalan milletvekillikleri için yapılan ara seçiminde emekli öğretmen Hatice Özgenel’in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle meclisteki kadın milletvekili sayısı 18’e çıktı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu